Monday, September 14, 2020

Andningsgungan

Herta Müllers Atemschaukel ("Andningsgunga") påminner om Imre Kertesz och om En dag i Ivan Denisovitjs liv. Det är en roman som beskriver en plats och ett tillstånd, inte en roman med en handling som utvecklar sig.

Berättarjaget är en ung homosexuell man som hämtas av den segrande sovjetiska armén när Rumänien intas under andra världskriget. Hans enda brott är att han hör till den tysktalande minoriteten i landet och därför antas vara på fiendens sida i kriget. Män och kvinnor i arbetsför ålder skeppas ut med godståg och hamnar i ryska arbetsläger någonstans långt upp i norr. Där skyfflar de kol och bränner tegel tills de stupar. De lever på blaskig kålsoppa och potatisskal stulna från soptippen.

De sovjetiska fånglägren var inte dödsläger på samma sätt som Auschwitz men dödstalen var ändå höga. Atemschaukel är en roman om svält, överlevnad och om vad människor kan vara beredda att göra för att ta sig ut på andra sidan.

Inte lika bra som Hjärtdjur men skickligt skriven. Müller måste ha gjort mängder av intervjuer och research för den här boken.

No comments:

Post a Comment