Sunday, May 19, 2019

Europaval

Hörrni, ni har väl inte missat att det är val till Europaparlamentet om en vecka? Och förtidsröstningen är ju redan igång.

Jag tänkte dela med mig av ett par tips för de villrådiga.

1. Använd ditt personkryss och tänk person minst lika mycket som - om inte mer än - parti. Jämfört med i den svenska riksdagen kan den enskilda personen ha mycket mer inflytande. En kunnig person som är duktig på att förhandla i sakfrågor kan få enormt mycket gjort, även om de kommer från ett mandatsvagt parti. De två svenska europaparlamentariker som haft störst inflytande och verkligen påverkat lagstiftningen är Marit Paulsen och Isabella Lövin, båda från mindre partier i mindre partigrupper - men tack vare gedigen sakexpertis lyckades de flytta berg. Att bara vara en snacknisse eller duktig på att prata floskler i media är däremot noll och ingen fördel - folk som Sara Skyttedal kommer snabbt upptäcka att de bara blir en floskelspruta i mängden. Har man inget konkret att komma med kommer man inte göra något avtryck, helt enkelt.

2. Det är okej att välja en sakfråga och gå helt och hållet efter den. Om du vet ungefär vilka partier vars övergripande principer du kan leva med, då kan du göra slutvalet helt på basis av din allra viktigaste fråga. Obs - fråga på EU-nivå, antalet sjuksköterskor på din lokala akutmottagning kan du inte få hjälp med. Men kanske du känner särskilt starkt för till exempel miljö och klimat, för öppenhet och tolerans, för fri eller ofri rörlighet, för en konservativ eller en modern jordbrukspolitik... då kollar du upp de tre-fyra första namnen på listorna för de partier du kan tänka dig, och så röstar du på den som verkar brinna starkt för just den frågan.

3. Huvudsaken är att du röstar över huvud taget. Folk säger ibland till mig: men jag kan inte rösta i EU-valet, jag vet inte vad de sysslar med där. Men handen på hjärtat, vet du vad de sysslar med i landstinget eller i riksdagen? Ändå är du helt bekväm med att rösta i de valen. Vi måste avmystifiera EU. Det är inte konstigare eller svårare än andra förvaltningsnivåer, egentligen. Om du vet vad du skulle vilja rösta på i ett svenskt val, då kan du rösta i Europavalet också. Om du inte än vet det: fundera på person och sak enligt punkt 1 och 2 ovan så kommer det nog att ge sig.

Men uj vad jobbigt, kanske du tänker nu. Måste jag gå och ta reda på saker. Ja, det måste du faktiskt! Det är en del av demokratin - det är inte bara en rättighet utan också en plikt. Du som medborgare får en massa fina saker av det allmänna och det du gör i gengäld är att betala skatt och att sätta dig in i de demokratiska valen tillräckligt mycket för att kunna rösta ansvarsfullt och medvetet. Det är något fantastiskt. Ta vara på det!

No comments:

Post a Comment