Saturday, January 12, 2019

Feministen Pratchett

En sak jag tänkte mycket på när jag läste Terry Pratchett nu sist, det var hans framsynta och moderna beskrivningar av manligt och kvinnligt. Alla Pratchetts karaktärer är ju lite av motvalls kärringar och han driver med stereotyper och vänder på alla förväntningar och förutfattade meningar. Det är uppfriskande!

Ta till exempel häxserien inom Skivvärlden. Det är tuffa kvinnor, fullt kapabla, inget trams. De håller sig inte inom de smala ramarna för idealt kvinnligt, de spränger gränserna.

Jag undrar om inte Terry Pratchett är gravt underskattad. Han är en riktig pärla på så många sätt.

Till skillnad från gubbarnas gubbe Horace som nu verkar sätta en ära i att provocera och verka dum bara för sakens skull.

2 comments:

  1. Ja, jag gillar Pratchetts kvinnliga karaktärer och jag gillar också att det går att se hur han utvecklas både när det gäller feminism och andra sociala frågor, samt rent berättartekniskt. De allra första böckerna har inte alls samma nyanser som senare, men framåt mitten av Skivvärldserien tycker jag han har blivit en enormt intressant författare.
    Sen är de sista tre-fyra böckerna tyvärr rätt tråkiga men det har ju med tilltagande demens att göra och är inte hans fel.

    ReplyDelete