Friday, October 12, 2018

Tuppen är död

Ingrid Noll är en härlig författare som inte borde få falla i glömska!

Hennes mest kända titel är väl Tuppen är död som är en slags kärleksroman med mordtema. Svårt att genrebestämma, men det är ju ofta just de böckerna som är de allra bästa.

Rosmarie är en tysk dam i sina bästa år och det där med familj och kärleksliv har hon inget intresse av. Hon går i sina foträta skor och sköter sitt sekreterarjobb och tittar strängt på kollegorna om de skrattar för mycket på lunchrasten. Men så drabbas hon av kärlek vid första ögonkastet. En man av typen självkär besserwisser, men i hennes ögon är han fantastisk. Rosmarie är beredd att ta till drastiska åtgärder för att få vad hon vill ha. Mycket drastiska åtgärder.

Det är en alldeles absurd och uppfriskande elak berättelse med fantastiska underdrifter och Rosmaries mycket cyniska beskrivning av världen. Jag gillar boken.

3 comments:

 1. Jag läste den på gymnasiet och fick min kompis att göra det också, vi tyckte mycket om den båda två. Däremot minns jag inte mycket av den nu längre. Men visst var det där som dikten "Me no savvy, me no care" fanns med?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu är det ju en dryg vecka sen jag läste Tuppen är död men det känns obekant.

   Googlade och hittade detta ut "Shanghai girl's diary":
   Me no savvy, me no care, me go marry millionaire
   If he die, me no cry, me go marry other guy

   Är det den du syftar på? Den är ju genial

   Delete
  2. Jo, dikten är rätt, men boken kan inte stämma, den är publicerad för sent. Jag hittade en bild på dikten hashtaggad med en annan av Ingrid Nolls böcker, "Die Häupter Meiner Lieben", så förmodligen var det så att vi läste flera av hennes böcker efter varandra.
   http://snap361.net/ig-post/1192174115572347622_242071723

   Delete