Friday, June 8, 2018

Belgien: Europas armhåla

Det var bokklubb igår kväll och jag hade det lite stressigt med bokutläsningen. Men det var inte sen läsning utan Belgien som orsakade den mesta stressen.

Vi börjar från början:

I vintras började vår diskmaskin krångla. Från mars någon gång började jag tjata på hyresvärden om att reparera eller byta ut. Inga svar. De lyfte inte ens luren när jag ringde, än mindre svarade de på någon e-post.

I maj var jag arg på riktigt och skrev en sista gång med påpekande om att det nu var dags att prata hyressänkning, med kopia till hyresvärdens pappa (jo, så funkar det här). Svar inom en halvtimme: "madame, självklart ska du få en ny diskmaskin, den kommer på en gång". Suck.

Den kom inte på en gång men inom tre veckor, kors i taket. Första beskedet: den kommer på torsdag kl 09. Kvällen innan torsdag: nej förresten, den kommer kl 10:30. Nytt sms under dagen: fast det blir inte förrän kl 16. Under eftermiddagen: vi är sena, vi kommer kl 17.

De dök upp kl 18:30 och det tog dem en hel timme att byta diskmaskin, och det lät som att de plockade isär hela köket under tiden. Jag var tvungen att gå och se efter om de hade tagit upp ett hål i väggen in till grannen, men riktigt så illa var det inte. Däremot lämnade de en smärre översvämning över hela köksgolvet och skräp i drivor överallt. Det har inte läckt ut någon ny pöl över natten så kanske har de, ta i trä, lyckats installera diskmaskinen hyfsat korrekt, det visar sig väl i helgen.

Jag blev alltså försenad till bokklubben, men i Belgien är allting sent så de hade inte hunnit börja äta Evas sparrismiddag än och jag hann vara med i bokdiskussionerna med bidragen att 1) Irene Adler är ett väldigt roligt namnval med litterär blinkning, 2) det var ett fasligt knatande i trappor genom hela boken, och 3) alla karaktärer är förfärliga skitstövlar, men det är ju ofta en bra sak och mer intressant än om alla är genomgoda.

Mer om detta imorgon.

No comments:

Post a Comment