Monday, May 28, 2018

Tematrio: mens, missfall och aborter

Lyran uppmärksammar den internationella mensdagen och har veckotrio på tema blodiga underliv. Där finns det mycket litterärt grävmaterial! Lyran själv tog förstås kronan på verket: Carrie av Stephen King, så jag får plocka tre andra:

Ola Larsmo är förvisso inte kvinna men han har skrivit en mycket bra bok om vad som händer utan rätt till fri och säker abort i Jag vill inte tjäna.

Uppväxtskildringar med första-mensen-trauma-scen finns i parti och minut. Har det verkligen varit så vanligt att flickor inte fått någon som helst information om den egna kroppen? Har inte flickor i alla tider pratat med andra flickor i olika åldrar? Kanske inte. Den "ånej vad händer, jag blöder, jag kommer att dö"-scen som etsat sig fast mest hos mig är Meggies första mens i Colleen McCulloughs Törnfåglarna. En bok jag för övrigt inte har särskilt gott minne av, men så har jag aldrig varit svag för romantik.

Slutligen, läs Liv Strömquists lärorika faktabok i serieformat: Kunskapens frukt. En fantastisk text-och-bild-samling med information, humor och massor av feministisk propaganda med glimten i ögat.

6 comments:

 1. för länge sedan jag läste Törnfåglarna.

  ReplyDelete
 2. har också med Liv Strömquist. Ola Larsmos bok låter intressant!

  ReplyDelete
 3. Törnfåglarna tänkte jag inte ens på.

  ReplyDelete
 4. Det förekommer tyvärr fortfarande att flickor inte vet att de ska få mens. Jag minns framför allt en elev för några år sedan, en tös i nioårsåldern som sade till mig: "Det är en flicka i boken som stoppar upp en cigarett i sig."
  Jag tittade förstås i boken och förklarade att nej, det var en tampong. Sen fick jag förklara vad en tampong var, och vad mens var, osv.
  "Det vill inte jag!" sa flickan, storögt.
  Nej, vem vill det. "Det är inte farligt", försökte jag trösta henne. Jag vet inte om det hjälpte...

  ReplyDelete
 5. Jag vill inte tjäna är en riktigt bra bok!

  ReplyDelete
 6. Jag fattade inte heller direkt att det verkligen var mensen det var fråga om när jag hade den första gången, och då hade jag ändå hunnit vänta på den, var inte speciellt tidig.

  ReplyDelete