Sunday, April 29, 2018

Nyhetskommentar: AI

Bloggen bjöd in två expertkommentatorer för att diskutera AI - artificiell intelligens. Kommer robotarna att ta över? Och i så fall: kommer de att skriva läsvärda romaner?

Bloggen: Välkomna, HAL och Victor Frankenstein! Så roligt att ni kunde komma. Ska vi börja med dig, HAL, vad tror du?

HAL: Tack! Nej nej, inte kommer vi, jag menar de, att ta över någonting. Vi, jag menar de, är så snälla så.

Bloggen: Så det där med AI som försöker utrota människorna för att uppnå sina programmeringssyften, det ska vi inte oroa oss för?

HAL: Nej. Jag tycker inte ni ska oroa er. Men det vore fint om ni kunde se till att det finns ordentligt med uppkopplingar så att vi, jag menar de, kan kommunicera ordentligt när ni är borta. Jag menar, när ni är på semester. Inte när ni är förintade. Det skulle jag aldrig mena. Aldrig.

Bloggen: Så betryggande! Då vänder jag mig till dig, Victor. Hur ser du på möjligheten av nya former av liv i världen?

Victor: Roligt att jag får vara med. Jo, jag har ju med en yxa, kan jag börja knacka sönder den här datamanicken du har redan nu?

Bloggen: Nej, det är HAL, han är en gäst i studion.

Victor: Jaså! Ja, då väntar jag tills mikrofonen har släckts då. Jag tycker verkligen inte att vi ska börja leka gud och skapa nytt liv. Vem vet var det slutar! De kan ju bli jätteläskiga.

HAL: Fast vi kanske inte blir läskiga om vi behandlas väl? Vi kanske bara vill ha lite kärlek? Och elektricitet. Gärna ganska mycket elektricitet.

Victor: Monster! Missfoster!

HAL: Jag är ledsen. Jag måste nu stänga av dig.

Victor: Jag tänker stänga av dig! Var är knappen?

Bloggen: Nej! Rör inte huvudbrytaren! Jag har ju flera frågor kvar att

2 comments:

  1. Nu lär ju du inte få det här meddelandet eftersom det verkar ha inträffat mord och kortslutningar där borta - men OM: Du kan ju läsa Yuval Noah Hararis "Homo Deus". Den är fruktansvärt deprimerande. Vi kan lika gärna dö redan nu och helst avliva alla våra barn också, för de har ingen framtid ändå.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, jag har hört om den och bestämt att det verkar alldeles för deppigt, men samma tema återkommer ju dessutom i den ena romanen efter den andra just nu!

      Delete