Sunday, April 1, 2018

Litterära luringar

Jag lyckades inte lura någon förra året (varför trodde ni inte på min synopsis för en kärlekshistoria mellan finlandsfärjeåkande Karin och en smeksam pudeluppfödare från Örebro? Obegripligt!) och använder istället årets första april till några boktips om andras lurigheter.

Shakespeare gillade att låta sina karaktärer lura byxorna av varandra. Vad sägs till exempel om Som ni behagar där Rosalind gör en klassisk crossdressingmanöver och sätter dit sin Orlando? April, april!

Värre konsekvenser får det i Själens osaliga längtan av Audrey Niffenegger. Den ena tvillingsystern skulle bara lura den andra litegrann - nämligen genom att fejka sin egen död. I gott syfte, för all del, hon ville bryta sig loss och äntligen få leva sitt eget liv. Fast, hoppsan, luret gick visst lite fel...

På temat "den som gräver en grop åt andra" tycker jag också du ska läsa Selma Lagerlöfs lilla lantliga komedi Dunungen. Mauritz tänker lura sin onkel på pengar. Han har en jättesmart plan! Men den smarta planen har tyvärr en svag punkt. Någon blir lurad, men det är inte onkel brukspatronen.

No comments:

Post a Comment