Monday, February 19, 2018

Tematrio: idoler

Lyran har varit på konsert och föreslår "idoler" som dagens tema.

Nu är jag ju inte fjorton år, så idoler har jag inte, däremot ett helt koppel feministiska husgudar.

Caitlin Moran, till exempel. Dessutom handlar hennes fruktansvärt roliga Konsten att vara kvinna en hel del om hur Moran som ung tjej träffar sina idoler, så det passar ju i dubbel bemärkelse. Det här är en bok att få träningsvärk av: en skrattar högt halva tiden och nickar medhållande andra halvan. Om kvinnors rättigheter, underkläder och minst fyra nya svärord du inte kunde förut.

Det har väl inte heller undgått någon att jag är mycket förtjust i Chimamanda Ngozi Adichie. Den som inte ännu har läst något av Adichie bör genast ta en tur till närmsta bibliotek. Seså, iväg per pronto! Allt hon har skrivit är nämligen guld. Somligt är förskräckande, som Lila hibiskus. Somligt är dagsaktuellt och politiskt, som Americanah. Somligt är bara storslaget, som En halv gul sol.

Inte riktigt i samma klass, men med lika frapperande frisyr är Sara Lövestam, universalgeni och snäppet över mig i språknörderi. Om jag hade haft idoler, vilket jag inte har, skulle Lövestam ha varit en av dem, p.g.a. 1) hennes obeskrivligt underbara grammatikbok Grejen med verb, 2) hennes omutliga domarinsats i radioprogrammet Lantzkampen samt 3) att hon skapat litterärt utrymme åt Sveriges bästa transpersonskaraktärer sedan Tintomara. Äntligen!

4 comments:

 1. Adichie är verkligen beundransvärd. Lövestam har jag kvar att läsa

  ReplyDelete
 2. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 3. Den enda jag inte läst något av är Sara Lövenstam, men det borde jag nog åtgärda snarast.

  ReplyDelete
 4. Americanah blir jag nu väldigt nyfiken på. Vem vet, kanske den följer med från biblioteket vid nästa tur dit. :)

  ReplyDelete