Thursday, February 8, 2018

Krig och fred, volym 1

Jag gillar Tolstoy! De ryska klassikerna gör mig aldrig besviken.

Krig och fred har några tyngre partier (om kriget nere i Europa) och några lättsammare (om samhällslivet i freden hemma i Moskva och St Petersburg). Tillsammans skapar de en väv av människoöden, där de därhemma inte förstår riktigt vad som händer med gossarna som blir kanonmat långt borta i kejsarens krig mot Napoleon. I de ryska salongerna intrigeras istället om arv, äktenskap, kärlek och makt. Och som det intrigeras!

I första delen av berättelsen får den oslipade oäkte sonen Pierre plötsligt ärva sin faders grevetitel och förvandlas från hånad klumpeduns till eftertraktad rik ungkarl över en natt. Unge furst Andrej är olycklig med sin koketta och höggravida lilla fru och tar gladeligen första tillfälle att dra i krig - där han kommer oväntat nära självaste Napoleon. Och lilla yrvädret Natasha Rostova leker oskyldiga lekar med pojkarna omkring, men förstår inte att kärleken snart kan bli en strypsnara för henne, liksom för alla de andra kvinnorna i boken.

Det är en slags såpoperamanus i form av klassisk litteratur, mycket mer lättillgänglig än vad ryktet säger. Jag ser fram emot volymerna 2-4.

No comments:

Post a Comment