Wednesday, January 3, 2018

Återstoden av dagen

Förra årets sista läsupplevelse blev också en av de bästa: Kazuo Ishiguros The remains of the day. Att jag inte hade läst den tidigare?!

Det är ett litterärt mästerverk - tänk att någon kan skriva så mycket om till synes så lite. En precis balansgång på knivseggen mellan fruktansvärt roligt och fasansfullt sorgligt. Den lågmälda humorn när den mycket värdighetsmedvetna butlern får i uppdrag att förklara det där med blommor och bin för unge herrn. Eller den enormt hjärtsnörpframkallande episoden när butlerns gamle far blir allvarligt sjuk just under en viktig bankett. Plikten eller familjen? En butler ska ju inte ha något privatliv... 

Och så det frustrerande samspelet mellan butlern och hushållerskan. Att hon inte slår ihjäl karln!

Plötsligt förstår jag också Sara Danius jämförelse med Jane Austen. Visst finns här samma diskreta humor, elegant och lurig!

Fantastisk läsning, rekommenderas till alla.

2 comments:

  1. Jag ska läsa Atwoods "Tjänarinnans berättelse" och Ishiguros "Återstoden av dagen" de närmaste veckorna. Ja, på svenska, även om jag misstänker att det har sin tjusning att läsa dem på engelska - men nu råkar jag redan äga de svenska utgåvorna så då får det bli så. Ser mycket fram emot båda!

    ReplyDelete