Monday, November 27, 2017

Tematrio: långa poetiska titlar

Lyran är tillbaka! Och efterfrågar tre långa och särskilt intresseväckande boktitlar.

En av mina favoriter - både titeln och själva boken - är naturligtvis The curious incident of the dog in the night-time av Mark Haddon. En fantastisk bok! Om en autistisk pojke som ger sig ut för att lösa en klurig kriminalgåta: mordet på grannens hund.

Bodil Malmsten var också en mästare på både titlar och innehåll. Min favorit: Det är fortfarande ingen ordning på mina papper. En boktitel som säger så mycket. Underbara berättaren Malmsten, så synd att hon har slutat skriva, vi hade behövt få ha henne kvar en tid till.

Jag vet inte om det gills som poetiskt, men en titel jag fastnade för var Min röst ska nu komma från andra sidan rummet av Lotta Lotass - författaren som passande nog har ett sällsynt fantastiskt namn hon också. Det är en absurd och ganska knepig bok om några seriemördare i ett storslaget apokalyptiskt ökenlandskap. Jag gillade den! Även om jag inte kan förklara vad den egentligen handlar om, det är mer någon slags poesi förklädd till roman. Mycket egensinnigt, och sånt gillar ju jag.

6 comments:

 1. ja, Lotta Lotass har nog sitt huvud för sig. vad gör seriemördare i ett ökenlandskap? finns väl inte så många att ha ihjäl?

  ReplyDelete
 2. The curious incident är favorit hos mig också!

  ReplyDelete
 3. Långa och fina titlar! Har inte läst någon av böckerna.

  ReplyDelete
 4. Vilka långa fina titlar. Har inte läst någon av böckerna.

  ReplyDelete
 5. Fina titlar alla tre. Jag har inte läst någon av dem, fast både Det är ingen ordning på mina papper och Det är fortfarande ingen ordning på mina papper finns i min hylla. Jag blir nyfiken på Lotass av din beskrivning, ska se om jag hittar den.

  ReplyDelete