Monday, November 20, 2017

Belgien, ett u-land

Det finns mycket, mycket säga om det dysfunktionella Belgien. På plussidan finns: choklad och att det bor en katt i mitt närmsta gym. På minussidan finns en ca 700 punkter lång lista, bland annat inkompetent kommunbyråkrati, trafiken, sexismen och den totala bristen på servicemindedness. Jag ligger i ständigt krig med allt från kvarterspolisen till bankpersonalen.

Jag var på lokala biblioteket häromdagen, trodde naivt att mitt bibliotekskort för "biblioteken i Bryssel" skulle gälla även detta bibliotek i Bryssel. "Fast du måste registrera dig lokalt först", säger bibliotekarien och vill att jag fyller i två sidor franskt formulär. "Varför har ni då ett gemensamt kort?" muttrar jag och känner att det redan blivit en dålig start. Särskilt som det lilla källarrummet de optimistiskt kallar "kommunbibliotek" är ungefär lika stort som mitt vardagsrum och med bara marginellt fler böcker.

De har i alla fall en gemensam bibliotekskatalog, men när jag slår upp Henri Bergson, den siste kvarvarande franskspråkige nobelprisförfattaren på min lista, visar det sig att Bergson bara finns på biblioteksfilialer på andra sidan staden. Tillbaka till bibliotekarien. "Tja... det går i princip att beställa böcker från ett annat bibliotek..." säger han tveksamt. "Men det kommer att ta fyra veckor att få hit boken och du måste förstås betala en avgift. Det är nog bättre om du bara åker dit och registrerar dig där också."

Fyra veckor! Vad gör de, spänner fast boken på en gatukatt och hoppas att den så småningom ska hitta rätt?

Min nya plan: skaffa Bergson och Spitteler i e-format och läsa dem på min Spindel.

Nu finns det 701 punkter på minuslistan.

2 comments:

 1. Jag förväntade mig faktiskt ett inlägg av den här arten när jag såg din rubrik ploppa upp på Boktankens favvoblogglista :-) Något med Dupontarna, tänkte jag. Vet inte hur många gånger du skrivit om vägarbeten, kassapersonal, fastighetsägare, banktjänstemän och bibliotekarier förut - det måste vara lätt surrealistiskt att leva i en värld där folk med lätthet accepterar allt det där krånglet, tjafset, stelbentheten? Jag förstår inte att du inte får ett anfall av något slag.

  Men visst har de goda pommes frites i Belgien? Det trodde jag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Surrealistiskt var ordet, sa Bull.

   Jag får anfall! Jag gormar och hoppar och skriver långa arga inlägg på facebook. Är ständigt på vippen att gå och prata med personalavdelningen om att säga upp mig och flytta hem. Men jobbet är ju oslagbart, så jag står ut lite till...

   Ok, jag kanske överdrev en aning, på plussidan finns också: pommes frites, att hundar får gå med på bibliotek samt att det är så nära till de vackra vandringslederna i Luxemburgska Ardennerskogen.

   Delete