Thursday, August 24, 2017

Awesome bokklubb: återkomsten

Mitt år i Sverige går mot sitt slut och det är dags att börja förbereda flytten tillbaka till Bryssel.

Det har jag gjort i den här ordningen:
1. Fixat jobb,
2. Återanmält mig till två bokklubbar,
3. Börjat leta bostad.

Det gäller att ha prioriteringarna i rätt ordning.

Med tre veckor kvar till flyttdatum har jag redan smygstartat i den europeiska bokklubben, most awesome reading circle, som läste Édouard Louis uppmärksammade och självbiografiska En finir avec Eddy Bellegueule (i svensk översättning under titeln Göra sig kvitt Eddy Bellegueule).

Kanske inte så originellt, men väl berättat, särskilt för en författare som inte ens fyllt tjugofem. Det handlar om den unge homosexuelle Eddy som växer upp i en mycket fattig del av norra Frankrike. Ett arbetarklassområde (nu: arbetslöshetsområde) med förskräckliga machoattityder, svår ohälsa, svallande rasism och synnerligen låg tolerans för allt avvikande. Eddy får stryk, massor av stryk. Det är lite väl mycket skildring av just våldet, kan jag tycka. Det som är intressant i boken är istället Eddys egen inre upplevelse. Hur han förklarar för sig själv vad som händer och varför, och hur han resonerar kring hur svårt det trots allt är att ta sig ur den här typen av hemmiljö. För till slut står det ju klart, han kan inte bli kvar. Han kan inte anpassa sig, kommer aldrig klara att leva upp till den lokala mansnormen.

Vi glömmer så lätt att dessa parallellsamhällen fortfarande finns i Europa. De finns här i Sverige också. Det gäller att se till att det finns vägar ut för de ungdomar som vill ta chansen att förändra sina livsvillkor.

1 comment:

  1. Édouard Louis har just kommit ut med en ny bok, läste jag i DN. Den heter något i stil med "Våldets historia".

    ReplyDelete