Tuesday, January 24, 2017

Tematrio: fransk, spansk, tysk

Lyran har tematrio "en tysk, en fransk, en spansk" eftersom hennes dotter är i färd med att välja andra språk i skolan.

Låt mig först börja med att skicka ett tips till alla som funderar på att välja språk: om man inte väljer språk utifrån var man vill turista finns det ett språk som internationellt sett är mycket, mycket mer värdefullt än de andra två och det är franskan. Franska är arbetsspråk i både EU och FN. Tyska är ett bra andrahandsval och spanska är ärligt talat inte alls lika värdefullt men har blivit populärt eftersom det anses vara lättare. Ett ostrategiskt val som många ångrar senare, jag vet för jag hjälper svenska studenter som söker EU-jobb. Inte för att sådana argument antagligen biter på en elvaåring. Men ändå.

Nu till tematrion:

Jag älskar Juli Zeh! Juli Zeh for President! Jag läste just nyligen ut hennes tegelsten Unterleuten om det komplicerade sociala samspelet i en östtysk by med personkonflikter som går generationer bakåt i tiden. Spännande, hemskt, väldigt läsvärt.

Philippe Claudel skriver också bra. Till exempel Les âmes grises ("de grå själarna") om olyckliga händelser i en liten fransk by i samband med ett flickmord under första världskriget.

Jag känner inte till många spansktalande författare som jag faktiskt har gillat och ännu färre spanska spansktalande... Men Miguel Cervantes Don Quixote håller ju än idag, om än med liten ansträngning. Roligt, sorgligt och väldigt pedagogiskt.

Bonne semaine à tous!

15 comments:

 1. Don Quixote glömde jag, ska läsa nyöversättningen.

  ReplyDelete
 2. Jag älskar spanska författare - de passar mig både temperamentsmässigt och stilistiskt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kom gärna med tips! Jag är usel på att hitta spanska författare och vill gärna ge dem en chans!

   Delete
 3. Don Quixote borde man ju damma av igen. En ödets ironi är att den skrevs som en drift med dåtidens riddarromaner, men den är numera den enda verkligt kända riddarromanen :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Satiren övertrumfar verkligheten, som så ofta. Hoppas att vi i framtiden minns Donald-Trump-häcklarna mer än Trump själv.

   Delete
 4. Känner bara till Miguel Cervantes av dina. Så tack för nya tips! :)

  ReplyDelete
 5. Philippe Claudel och Juli Zeh gillar jag också! Cervantes borde jag ge en chans till

  ReplyDelete
 6. Använder alla dina argument och får kanske till slut lite mer medhåll. Har också sålt in franskan med argument om att få vara i en liten grupp där alla kommer att jobba hårt; de är bara de som väljer franska.

  ReplyDelete
 7. Philippe Claudels bok gillar jag! Juli Zeh blir jag riktigt nyfiken på!

  ReplyDelete
 8. Philippe Claudel tyckte jag mycket om. Juli Zeh är jag väldigt nyfiken på men ännu inte läst. Cervantes var längesedan man läste, kanske dags för omläsning snart.

  ReplyDelete
 9. Don Quixote borde jag verkligen läsa. Det är ju en sådan där roman som man känner till relativt väl men ändå borde ha ordentlig koll på. Tack för påminnelsen :)

  ReplyDelete
 10. Don Quixote är den enda jag kände till. Tack för övriga tips.

  ReplyDelete