Sunday, January 1, 2017

Bokstatistik 2016

Det är inte klokt vad mycket jag läst i år - särskilt med tanke på att jag bara har köpt totalt två (2!) böcker under köpstoppsåret (och bokklubbsböckerna, men de räknas inte). 118 lästa titlar blev det, visserligen är några av dem noveller.

Det har varit ett intressant experiment, men usch så många dåliga böcker jag har läst/börjat läsa det här året. Åttiotalsaction på tyska, usla omläsningar ur bokhyllan, pretentiösa gubbar och sexistiskt elände. Men också många väldigt bra böcker! Framför allt en stor mängd oerhört skickliga kvinnliga författare med feministisk touch.

Årets topp-tio
1. Marlen Haushofer, Die Wand
2. Tina Fey, Bossy Pants
3. Kerstin Thorvall, När man skjuter arbetare
4. Nawal el-Saadawi, Imamens fall
5. Petra Hulova, En plastig trea
6. Neil Gaiman, The graveyard book
7. Stina Stoor, Bli som folk
8. Vladimir Sorokin, Snöstormen
9. Erik Beckman, Kameler dricker vatten
10. Max Brooks, World War Z

Det syns också i statistiken att jag flyttade till Sverige i somras. Mer än hälften av all läsning var på svenska - och bara en enda roman på franska. Det får bli bättring under våren. Å andra sidan är det såklart därför jag hunnit med 118 titlar, det går mycket snabbare på svenska.

55 av 118 böcker var skrivna av kvinnor, det blev 16 deckare, 23 feministiska verk och 14 titlar skrivna av någon som fått nobelpriset. Den geografiska spridningen är... anglosaxisk. Det blir mer franskt nästa år, den saken är klar.

Storbritannien41
Sverige21
USA16
Tyskland6
Danmark3
Kanada3
Ryssland3
Finland2
Italien2
Nigeria2
Sydafrika2
Tjeckien2
Bosnien Hercegovina1
Egypten1
Frankrike1
Frankrike/Algeriet1
Ghana1
Irland1
Kina1
Malaysia1
Norge1
Österrike1
Polen1
Schweiz1
Spanien1
Syrien1
Vitryssland1

No comments:

Post a Comment