Monday, December 12, 2016

Julkalender, lucka tolv

Äntligen stod lucka tolv i predikstolen:
"Hurra! Hurra! Det är julnatt på Ekeby bruk. 
Bakom bredsängens sidengardiner sova majoren och majorskan, sova och tro att kavaljersflygeln sover. Drängar och pigor må sova, tyngda av gröt och beskt julöl, men inte herrarna i kavaljersflygeln. Hur kan någon tro, att kavaljersflygeln sover?"

8 comments:

 1. Det här var ju lätt (säger jag som nyligen läst denna klassiker i vår bokcirkel).
  Det verkar som att de andra läser kommentarerna innan de själva svarar (själv gör jag i omvänd ordning: svarar och sedan läser jag vad andra skrivit) så jag kanske ska uttala mig kryptiskt. Tanten finns på en sedel och farbrorn har efternamn som ett typsnitt :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, den var rätt lätt. Men rolig! Och du har en poäng om kommentarerna, borde jag hålla på dem och inte publicera förrän framåt kvällen så alla får samma ledtrådar?

   Delete
 2. Ja, där var jag hemma i litteraturen igen, Gösta Berlings saga förstås!

  (Sitter fortfarande och grubblar på lucka 9 dock...)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Katarina, den där lucka nio tänkte jag att det kunde vara Moa Martinsson eller Elsie Johansson. Så uppenbart svensk misär för hundra år sedan :-) Jag googlade "Nancy" och provade dessa två författare och fick napp på den sista. Johansson har skrivit en trilogi och eftersom Sanna sa att detta var "den första av tre" borde det vara boken Mosippan. Har aldrig läst den och ville inte svara i kommentarsfältet eftersom jag tycker det är gravt fusk att använda sökmotorer.

   Delete
  2. Tack Joelinda! Då är frågan varför citaten kändes så välbekant, för den boken tror jag inte att jag har läst. Kanske har texten ingått i någon antologi någon gång...

   Delete
 3. Gösta Berlings saga av Lagerlö, har tänkt läsa den någon gång.
  Och ang kommentarerna du kanske skulle hålla på dem till dagen därpå. För som sagt jag har fått ledtrådar därifrån när jag har läst, men oftast har jag haft en känning vilken bok det har varit. Har dock inte klarat alla dagar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ok, då kör vi så från och med imorgon!

   Delete