Thursday, December 8, 2016

Julkalender, lucka åtta

Lucka åtta gömmer
en dam som drömmer:
"Anna tyckte att hon föll och föll. Men allt detta var inte hemskt utan roligt och trevligt. Rösten från en påbyltad och snötäckt man ropade något i hennes öra. Hon reste sig och återvann fattningen. Hon förstod att de körde in på en station och att mannen var konduktören. Hon bad Annusjka räcka henne pelerinen och sjalen, tog på sig dem och gick mot dörren.
'Tänker frun gå ut?' frågade Annusjka.
'Ja, jag måste få andas. Här är hemskt hett.' Och hon öppnade dörren. Snöstormen slog emot henne och kämpade med henne om dörren. Också detta tyckte hon var roligt. Hon öppnade dörrent och gick ut. Det var som om vinden bara hade inväntat henne - med ett muntert vinande ville den gripa tag i henne och föra henne bort, men hon tog ett stadigt tag om en kall järnstång, höll ner dräktkjolen, klev ut på perrongen och sökte lä bakom vagnen. Vinden var hård uppe på trappstegen, men på perrongen i skydd av vagnarna var det lugnare. Njutningsfullt fyllde hon lungorna med den snöiga, iskalla luften, medan hon stod kvar bredvid vagnen och betraktade perrongen och det upplysta stationshuset."

5 comments:

 1. så mycket snö hade vi bara en gång i Göteborg

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) Ledtråd: den här romanen utspelar sig inte i Göteborg

   Delete
 2. Det här tror jag skulle kunna vara "Anna Karenina" av Tolstoj. Där finns nämligen både snö, hård vinter, stora lokomotiv och tjusiga tågvagnar samt vackra damer i underbara klänningar. Vad du syftar på med att hon drömmer begriper jag dock inte. Å, nu blev jag riktigt suktad att läsa den boken igen - måste vara trettio år sedan sist!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Guldstjärna till dig! Ja, det var kanske lite långsökt, men hon är ju lite uppe i det blå, huvudkaraktären. Romantiskt svärmeri :)

   Delete
 3. Jag kom också på att det var Anna Karenia, fast jag inte har läst boken. Har tänkt att läsa den någon gång.

  ReplyDelete