Sunday, December 11, 2016

Julkalender, elfte luckan

Vem som är monstret i lucka elva
väljer ni själva:
"Omklädningsrummet var tomt sånär som på Oskars kläder. Oskar drog av sig gymnastikbyxorna och stannade till. Hans byxor var borta. Naturligtvis. Att han inte tänkt på det. Han kollade runt i omklädningsrummet, på toaletten. Inga byxor. 
Kylan nöp i Oskars ben när han gick hem i bara gympabyxorna. Det hade börjat snöa medan gymnastiken pågick. Snöflingorna föll och smälte på hans bara ben. Inne på gården stannade han nedanför Elis fönster. Persiennerna nedfällda. Inte en rörelse. Stora flingor smekte hans uppåtvända ansikte. Han fångade några på tungan. Det smakade gott."

9 comments:

 1. Så sorglig text, en skräckkhistoria i nutid! Blev det RÄTT nu?

  ReplyDelete
 2. Å, en till av mina favvisar, Sanna! Jag är ganska bombsäker på att det är "Låt den rätte komma in" av John Ajvide Lindqvist - hoppas det stämmer. Vilken fantastisk uppväxtskildring det är, bortsett från vampyrerna, med stor igenkänning för alla oss som bott i en stockholmsförort.

  ReplyDelete
 3. Såg att även Joelinda visste vilken bok det var. Låt den rätte komma in av Ajvide Lindqvist. En bra bok. Om mobbing och utanförskap, som skulle vara hemsk utan onaturliga inslag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Som skulle vara _ännu_ hemskare? Men visst är "monstret" räddningen i den här sorgliga berättelsen.

   Delete
 4. Ja det är som du säger "monstret" som är räddningen, fast jag vet ju inte riktigt om jag gillar den lösningen men men...

  ReplyDelete