Friday, November 18, 2016

Språkspaning: tala till, med eller från?

I gårdagens DN citeras statsministern. Han säger:
"Vi ska inte tala om folk eller till folk utan från folk, så som folk uppfattar det."
Tala från folk?

Jag gillar kreativ språkanvändning i litteraturen. Oväntade prepositioner kan pigga upp en text när de används på rätt ställe. Men ska politiker verkligen ägna sig åt sådan ordpoesi?
Vad innebär det att tala från folk? Menar han inte: tala med folk?

Eller kanske att tala som folk?

Tja, i så fall kanske den här kreativa prepositionslösningen är helt rätt, för folk säger ju precis vad som helst nu för tiden, "men det får man väl inte säga längre i det här jävla landet".

2 comments:

 1. Kreativ var bara förnamnet! Och tillägget "så som folk uppfattar det" är också intressant. Betyder det att folk uppfattar något men det kanske inte ÄR på det viset, de bara TROR det? Eller vad betyder det egentligen? Hela meningen är väl rätt underlig... Lite senare får man förklaringen: vi (folket) ska UPPFATTA att politiker tar vår oro på allvar. Uppfatta är ett luddigt ord. Ska vi tro att de tar oron på allvar eller skickar de bara ut signaler som vi ska uppfatta men i själva verket är de inte alls intresserade av vår oro, de bara vill att vi ska uppfatta det så?
  Många politiker är extremt luddiga. Kolla på AKB. Hon kanske inte är luddig, hon väljer istället att köra en och samma mening som svar på allt. Att lyssna på henne i Agenda är verkligen något du kunde språkspana på! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är en liten guldgruva i frågetecken, den här intervjun. Också att journalisten i fråga inte verkar ha ställt motfrågan "vad i h-vete menar du?". Jag saknar journalistiska motfrågor. Håller helt med om luddet på alla kanter. Och papegojmetoden, suck.

   Delete