Wednesday, August 24, 2016

Om tiggeri

Det diskuteras förbud mot tiggeri. Eftersom bloggen inte är klyftig nog att förstå hur ett sådant förbud skulle kunna lösa någons problem bjöd den in två expertkommentatorer för att förklara saken.

- Först och främst: välkommen Martin Beck! Du som är polis, kan du förklara hur man ska kunna urskilja vem som tiggt olagligt och vem som bara bett en annan människa om hjälp?

- Det är enkelt. Poliser som jag har instinkt för vem som är boven, även när det finns många motsägelsefulla ledtrådar. Det kommer inte att bli några problem.

- Så det går att skriva en lagtext som förbjuder bara just det tiggande som folk tycker är oestetiskt och störande?

- För en polis kommer det vara mycket lätt att hålla isär begreppen. Min kollega Gunvald Larsson kommer att hålla kurser i sensitivitet så att ingen begår något övertramp. Det kommer att gå fint.

- Tack, Martin Beck. Då vänder jag mig istället till dagens andra gäst, flickan med svavelstickorna. Kan ett förbud verkligen hjälpa mot fattigdom?

- O ja. Det tror jag. Så fort Rumänien och Bulgarien hör talas om förbudet kommer de genast börja arbeta aktivt mot diskriminering och skapa möjligheter för romerna att utbilda sig och arbeta hemma istället.

- Fast det kommer väl ändå inte att hända?

- Jo då, annars skulle väl inte regeringen komma med ett sånt här förslag! Så dum du är.

- Du har ju själv erfarenhet av tiggande, skulle din situation ha förändrats av ett tiggeriförbud?

- Det kan tänkas. Kanske skulle jag ha frusit ihjäl med en böteslapp i handen. Det är ju en väsentlig skillnad. Och huvudsaken är ju att folk inte behöver påminnas om fattigdom när de handlar lösgodis till fredagsmyset.

- Då fick vi klarhet i det - tack så mycket båda två.

No comments:

Post a Comment