Tuesday, August 2, 2016

Den stora vida världen

Sinclair Lewis fick nobelpriset i litteratur 1930 och blev den förste US-amerikanen att motta priset. Han dog i Rom av alkoholrelaterade skador 1951 och strax därefter gavs hans sista roman ut: World so wide. 

Kanske borde jag ha gjort bättre efterforskningar och valt en tidigare titel att läsa av Lewis. World so wide är nämligen inte bra. De alkoholrelaterade skadorna var sannolikt redan en bra bit på väg när boken skrevs.

Det handlar om en ung man som kör ihjäl sin gnälliga fru och sedan reser till Italien för att förkovra sig och lindra sorgen. Där träffar han en intellektuell och högutbildad kvinna som naturligtvis därför beskrivs som en ful häxa. Han behandlar henne illa och lämnar henne till slut för en rejäl amerikansk flicka utan egna ambitioner, som kan ägna sitt liv åt att hämta hans tofflor.

Tonen är raljerande och det ska nog anses vara en komedi, men den är taffligt hoprafsad förutom att jag har svårt för det misogyna. Slutet är ett rent slarvjobb - kanske skrumplevern satte in och satte stopp för skrivandet. Inte en sekund för tidigt.

No comments:

Post a Comment