Wednesday, June 29, 2016

Villette

Charlotte Brontë har ju skrivit mer än bara Jane Eyre, men jag hade märkligt nog inte läst någon av hennes andra romaner, tills nyligen.

Villette är en väldigt Brontësk roman om en ung, förnuftig och fattig flicka som ger sig av till den fiktiva franska staden Villette för att jobba som lärare. Hon blir förälskad i en ung läkare men det är inte en kärlekshistoria av det vanliga slaget och relationerna utvecklar sig åt helt andra håll än först förväntat. Huvudpersonen Lucy Snowe fajtas också med en ihärdigt katolsk lärarkollega som gärna vill sätta henne på plats. Dessutom förekommer ett nunnespöke, ett gäng ouppfostrade skolflickor samt en präst som nog inte är att lita på. Lucy är hårdhudad och tuff och har feministiska kommentarer på det mesta.

Slutet är både sorgligt, lyckligt och mystiskt. Romanen är långt från lika bra som Jane Eyre men ändå underhållande och intressant.

1 comment:

  1. Villette låter riktigt intressant. Det är lätt att glömma att det ju finns fler böcker av henne än Jane Eyre. Får läsa :)

    ReplyDelete