Thursday, June 16, 2016

Stackars dubbelbestraffade Klara-Gulla

Jag lyssnade på Kejsaren av Portugallien från radioteaterbiblioteket, förlåt dramaarkivet.

En utmärkt roman av Selma Lagerlöf som jag tidigare mest läst med fokus på huvudpersonen Jan i Skrolycka. Han har blivit galen av sorg över att dottern Klara-Gulla hamnat i prostitution i storstan och proklamerar inför hela byn att Klara-Gulla faktiskt är kejsarinna. När dottern kommer hem till byn - välbärgad, eftersom hon nu har brutit sig väg till en lyckad och respektabel position - blir hon därför utskrattad och utpekad och känner sig snart tvingad att åka tillbaka till staden. Fadern slänger sig då i sjön och drunknar.

Kanske var det dramatiseringen, men jag tänkte mer på Klara-Gulla än på Jan den här lyssningen. Stackars kvinna, snacka om dubbelbestraffning! Först blir hon till spott och spe när hon har lurats in i prostitution. När hon på egen hand klarat sig ur den situationen och kommer tillbaka hem för att göra föräldrarna glada blir hon hånad - och tacksamhet eller stolthet från föräldrarnas sida kan hon glömma. Och när hon därför ger sig av blir hon genast skuldbelagd för pappans död.

Stackars, stackars Klara-Gulla. Hur skulle hon kunna ha gjort rätt i byns ögon? Antagligen enbart genom att gå i sjön själv. Jag är glad att hon inte gör det.

No comments:

Post a Comment