Monday, June 27, 2016

Most awesome Kazuo Ishiguro

Kazuo Ishiguro släppte en ny bok förra året: The buried giant (finns redan på svenska: Begravd jätte). Most Awesome Reading Circle läste den, det gjorde vi rätt i.

Det är en magisk bok i sagomiljö. Ett åldrande par ger sig av från sin lilla by för att hälsa på sin son. Men det är inte en lätt vandring. Det ligger en förtrollad dimma över landet. Den gör att folk tappar minnet. Dessutom ligger vilda ogrer på lur, och en gammal oavslutad konflikt mellan saxare och britter gör att folk är på sin vakt mot främlingar.

Det är så vackert och ganska sorgligt och otäckt. Det gamla paret är så rara mot varandra att det är hjärtevärmande, men samtidigt är det något som är smygande galet. I den drömska dimman uppfattar folk saker olika, alla ljuger och gradvis kommer nya minnen till liv hos de två gamlingarna. Men vill de verkligen komma ur dimman och börja minnas allt som varit?

Jag gillade boken - den är precis så där finstämd och mystisk som Ishiguros böcker är när de är som bäst.

1 comment:

  1. Jag har inte läst den, men valde ut boken i vintras till att vara ett av vårsläppets vackraste böcker. Den svenska inbundna utgåvan är otroligt fin!

    ReplyDelete