Friday, June 10, 2016

Litet konversationslexikon för sällskapshundar

Juli Zeh är en av mina favoriter. I vanliga fall skriver hon psykologiska skräckisar av olika slag, men hon kanske behövde en paus från otäckheterna för Kleines Konversationslexikon für Haushunde är så långt från läskigt en kan komma.

Det är ett litet lexikon författat av hennes blandrasjycke Othello som förklarar alla möjliga begrepp, från Hundrastplats till Kvantfysik, allt ur en sällskapshunds perspektiv. Genialt och roligt! Tyskan är det elegantaste språk jag vet och Zeh kan verkligen vända på orden. Så snyggt skrivet.

Och dessutom lärorikt, Othello och Juli är mycket allmänbildade och blandar in både den ena och den andra referensen. Kvantfysiska element förklaras enkelt med exemplet en korv i ett rum med en hund. Precis som med diverse vågor och partiklar finns korven bara så länge du tittar på den. Om du tittar bort finns den inte längre...

Jag misstänker att den här lilla skojskriften inte finns översatt, men du som har hund och som läser på tyska bör genast leta rätt på ett exemplar, det är lysande underhållning.

No comments:

Post a Comment