Thursday, June 23, 2016

England, England

Julian Barnes skriver med något blandad kvalitet men satiren England, England är mestadels mycket rolig, om än lite omständligt skriven.

Det handlar om en mycket rik, skrupellös och bindgalen affärsman som bestämmer sig för att konkurrera ut England med en komprimerad Disneylandsversion. Han köper Isle of Wight och bygger en upplevelsepark med allt engelskt samlat på ett och samma ställe: kungahuset, Big Ben, scones och te, Mary Poppins och Robin Hood, Stonehenge och beefeaters. Det blir en storsuccé eftersom "patriotism's most eager bedfellow is ignorance, not knowledge". Det vill säga, folk är inte särskilt intresserade av kunskap och fakta, de vill bara bli underhållna. Och resultatet blir överväldigande: eftersom ingen utlänning längre bryr sig om att resa till gamla tråkiga England går Storbritannien snabbt i konkurs. Skottland och Wales bryter sig loss och går med i EU och England blir ett ensamt, isolerat och bankrupt svart hål där människor lever i bitterhet och fattigdom.

En bok som väl passar särskilt bra idag när britterna röstar om EU-medlemskap. Låt oss hoppas att verklighetens britter är mer förnuftiga än de i Barnes roman.

1 comment: