Monday, April 18, 2016

Tematrio: kungligheter

Dagens triotema är kungligheter. Trogna läsare har säkert redan gissat att jag inte är rojalist (ledtrådar här, här och här) men boktips om kungligheter kan jag lätt skaka fram i alla fall.

Till exempel Ers majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per E. Samuelson. En snaskig roman byggd på skandalhistorien om Kurt Haijby som blev en av kung V-Gurras älskare. Den här boken är ett bra alternativ till skvallertidningar, lite mer text och färre bilder men samma slags innehåll.

Eller (oerhört mycket bättre), Drottningen vänder blad av Alan Bennett. Det här är en liten pärla! En dag råkar engelska drottningen kliva in på en bokbuss och hon börjar läsa skönlitteratur. Det blir början på ett fantastiskt, lågmält och finstämt äventyr med underbart slut.

Titelsagan i Tusen och en natt går på ett liknande tema: den grymme kungen tar varje natt en ny oskuld som sedan slaktas i gryningen. Tills en dag Sheherazade kommer in i bilden. Om berättarkonstens makt - större än despotiska monarker. En sensmoral helt i min smak.

Om du också tycker bättre om böcker än om kungajippon, kolla in den här hemsidan, varför inte skaffa ett litet medlemskap?

20 comments:

 1. Den enda jag läst av dina tre är Tusen och en natt.

  ReplyDelete
 2. håller helt med om Drottningen vänder blad.

  ReplyDelete
 3. Drottningen vänder blad är verkligen en bokpärla.

  ReplyDelete
 4. Men ja, hur kunde jag glömma Bennett? Jag lyssnade ju på ett poddavsnitt häromdagen där de pratade om den och jag mindes med värme. Har du läst / sett The lady in the van?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, den har jag inte sett - men googlade snabbt fram att det är Maggie Smith och därför per definition sevärt!

   Delete
 5. Gillar också Drottningen vänder blad skarpt.

  ReplyDelete
 6. Replies
  1. Jag tror jag har två versioner, den snälla barnversionen och den mkt hemska originalversionen, fullt i klass med ursprungliga bröderna Grimm i grymhet.

   Delete
 7. Ojojoj, vilken republikansk propaganda... Haha. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hihi, ja det blev som lite upplagt för det.

   Delete
 8. Drottningen vänder blad är underbar.

  ReplyDelete
 9. Drottningen vänder blad var annorlunda och lite småkul. Har inte läst de andra två i trion. Republikanska föreningen gillar jag! Befria kungafamiljen. :D

  ReplyDelete
 10. Har inte läst någon av dessa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. ...än! Ge Alan Bennett en chans, det är en mini-roman, går på en (mycket mysig) kaffekvart

   Delete