Saturday, April 30, 2016

Jorden runt med Lyran: Afrika

Lyrans jorden-runt-läsning handlade om Afrika i april och jag hängde med mycket bättre nu än förra månaden när det var Asientema.

Jag har läst följande från Lyrans läslista:

Onåd - J.M. Coetzee. En universitetslärare beter sig mycket opassande mot en ung student och stängs av. I exilen på den sydafrikanska landsbygden är det elände och åter elände med hundeutanasi, våldsamma rånare och en mycket instabil maktbalans som tvingar fram dåliga, mycket dåliga beslut.

Vi behöver nya namn - NoViolet Bulawayo. En debutroman om ett gäng ostyriga barn i det politiskt oroliga Zimbabwe. En av flickorna får en chans till ett nytt liv i USA. Uppväxtskildring med kulturkrockar. Lite oslipad men lovar gott från Bulawayo i framtiden.

Drottning Pokou - Véronique Tadjo. En dilemmasaga om huruvida det kan vara rätt att offra en för att rädda flera. Som börjar med en hel del fjantiga myter om det "heliga moderskapet" men det visar sig vara okej eftersom detta blir en byggsten i själva dilemmat.

Alla borde vara feminister - Chimamanda Ngozi Adichie. Ett bokifierat TED-talk om Adichies egna erfarenheter och åsikter om könsbaserad diskriminering och ojämställdhet. Inga nyheter direkt, men enkla och viktiga budskap.

Samt en bonustitel som hade kunnat vara med på Lyrans lista eftersom den är så bra: The Pick-up av Nadine Gordimer. Om en ojämn och oväntad kärleksrelation i migrationens tid.

No comments:

Post a Comment