Thursday, March 17, 2016

Imamens fall

En kraftigt decimerad bokklubb träffades hemma hos mig i veckan. De gjorde sitt bästa för att äta upp det berg av kofte och couscous som jag hade råkat laga men det är helt klart: vi måste få ordning på de höga frånvarotalen i svensk skola, förlåt, i min bokklubb.

Varför denna middagsmeny? Undrar nu den uppmärksamme läsaren*. Jo - vi läste en egyptisk roman och jag drabbades av oförklarligt hög ambitionsnivå.

Närmre bestämt, vi läste Nawal el-Saadawi, Imamens fall. En genial men något svårläst feministisk uppgörelse med patriarkat i allmänhet och islamska patriarkatet i synnerhet. Poetisk, välskriven, viktig och mycket, mycket svart.

Den fick högt betyg av alla - kan vara en av de bästa böckerna vi läst - men ack så tungt för både själen och huvudet. Ingår i den feministiska litteraturkanonen. Rekommenderas till alla, men se till att ha ett youtubeklipp med kattungar att muntras upp av efteråt.


* Jag bara skojar, så uppmärksamma läsare tror jag inte jag har. Det är bara en stilistisk finess jag slängde in. Och så ville jag ha en anledning att briljera med att jag för en gångs skull lagat ordentlig mat till de stackars bokklubbsbrudarna.

No comments:

Post a Comment