Monday, March 28, 2016

Harry del 5

Den femte boken om Harry P, Harry Potter and the order of the phoenix, handlar framför allt om att den unge hjälten är arg och missförstådd.

Han är så arg och retlig och gnällig att det är svårt att inte vara på Snapes sida under större delen av läsningen. Bevare oss för självupptagna tonåringar!

I femte boken kommer också superonda karaktären Dolores Umbridge in i bilden. Hon är inte bara ond, hon är en ond byråkrat. Jag har inga belägg för det, men min privata teori är att Harry-böckerna faktiskt kan ha spelat en roll i skiftet mot ett eventuellt Brexit. Svartmålningen av myndigheter som onda och inkompetenta är ett enkelt intrigknep men som har fått verklig politiskt genomslag med populistpolitiker som Farage, Trump, Kaczynski, Le Pen och Åkesson.

I övrigt är det en spännande bok, liksom de övriga i serien. Snape for President.

2 comments:

  1. Jag tycker faktiskt att Umbridge är en intressant bäddie (intressantare än Voldemort), just för att hon är så trovärdig! Hon är intresserad av makt, hon lyder makten och gör allt för den. Och så leker hon fluffig och kvittrande. Hon har en konkret orsak till sina handlingar, som inte bara är världsherravälde. Hon tror ju att hon gör rätt som bekämpar farliga, falska rykten. Hon är en av de värsta skurkar jag vet inom bokvärlden, på sitt sätt.

    ReplyDelete