Wednesday, February 24, 2016

Varning för väderkvarnar

Igår när Tassa och jag var på promenad såg vi plötsligt två välbekanta fyrbeningar stå bundna utanför lokala puben. En skraltig häst och en nätt liten åsna - det kunde inte vara några andra än Rosinante och Rucio!

Och mycket riktigt, därinne satt riddaren av den sorgliga skepnaden tillsammans med Sancho Panza.

Don Quijote såg om möjligt ännu mer utsliten ut än vanligt och jag frågade hur det var fatt.

- Det är alla de där väderkvarnarna. De poppar upp till höger och vänster. Hur ska en stackars riddare hinna bekämpa dem alla?

Han suckade och tog en slurk öl innan han förklarade vidare:

- Vår tid är full av verkliga jättar. Krig i Syrien, otäcka klimatförändringar, populistregeringar i halva Europa. Men folk verkar inte nöja sig med de riktiga kriserna. De väljer istället att sprida falsk alarmistisk skräckpropaganda utan att kolla källorna. De bygger sina egna väderkvarnar! Istället för att prata konstruktivt om hur vi ska minska användningen av fossila bränslen sprider folk ljug om att vaccin orsakar autism. Istället för att leta fakta om vad som händer på Medelhavet hittar folk på historier om massvåldtäktsrisk. Istället för att diskutera varför folk låter sig luras av pratkvarnarna Marine Le Pen och Jarosław Kaczyński facebookklickar människor på länkar till märkliga bloggartiklar om att "EU är dum".

Jag hade inget bra svar till den gode riddaren. Vi tog en öl till.

2 comments:

  1. Ja du, Don Quixote (Quick Shot, som min skotska lärare sa på fullt allvar), det är inte lätt att veta hur man ska göra en dag som denna när Donald Trump rapporteras ha vunnit nomineringsvalet i Nevada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Törs en hoppas att det visar sig att Trump bara är ett projekt från konstfack och att de snart ropar "lurade!" och det blir en stor vandringsutställning om det hela?

      Delete