Tuesday, January 19, 2016

Tematrio: Dystopier

Lyran frågar efter tre dystopitips, här kommer mina:

En mycket stilig och hemsk dystopi är Marie Darrieussecq, Suggestioner. Den handlar om en kvinna som behandlas mycket illa av diverse män och ju sämre hon behandlas desto snabbare förvandlas hon på ett mystiskt sätt. Tänkvärd och otäck och väldigt smart.

Ray Bradbury, Fahrenheit 451 är också kort och lättläst och handlar om det värsta scenariot av alla: en värld utan böcker. Hemska tanke!

Slutligen: Boel Bermann, Den nya människan. Något händer, plötsligt föds inte längre några barn. Och när reproduktionen plötsligt kommer igång igen är det inte vanliga barn som kommer med storken... Det finns en skräckfilm från sextiotalet och som nyinspelades 1995, Village of the damned, om någon kommer ihåg den. Hyperblonda alienbarn med lysande blå ögon som tar över samhället och utövar oproportioneligt våld. Den filmen tänker jag mycket på när jag läser Bermanns läskiga debutroman.

10 comments:

 1. Känner inte till någon av dessa böcker

  ReplyDelete
 2. fruktansvärda tanke! en värld utan böcker. Fahrenheit 451 har jag läst. lite överraskande att hitta Darrieusecq i det här sammanhanget

  ReplyDelete
 3. Så spännande med Bermann. Funderade först på om den liknar PD James The Children of Men, men referensen till Village of the Damned antydeer ju mer skräckroman. Och jag håller med, Darrieusecq var oväntat, men kul.

  ReplyDelete
 4. Jag kan inte fatta att jag fortfarande inte har läst Fahrenheit 451. Får nog göra bot och bättring där :)

  ReplyDelete
 5. Den nya människan vill jag läsa. Och Suggestioner verkar intressant. Fahrenheit 451 tror jag att jag bara sett som film.

  ReplyDelete
 6. Den nya människan var populär denna vecka :) Men den är ju så himla bra.

  Det känns rentutav pinsamt att jag inte har läst Fahrenheit 451. Det måste åtgärdas.

  ReplyDelete
 7. här var det tre böcker som jag inte läst. Tack för tipsen.

  ReplyDelete
 8. Har inte heller läst Fahrenheit 451. Skäms på mig!
  Bermann låter som en fin otäcking...

  ReplyDelete
 9. Älskade Den nya människan :) Fahrenheit ska läsas så småningom...

  ReplyDelete