Monday, December 28, 2015

Två missförstådda sekunder i Byron Hemmings liv

Rachel Joyce har skrivit den lite svårbestämda romanen Två sekunder i Byron Hemmings liv. Det handlar om en ung pojke som orsakar en bilolycka som får oproportionerliga konsekvenser för hans mamma. I ett parallellspår beskrivs en medelålders man med starka psykiska besvär.

Berättelsen om pojken och hans mamma är helt okej, ett hemskt porträtt av en kvinna fångad i en hemmafrubur. Berättelsen om den psykiskt sjuke mannen är lite menlös och meningslös men ganska rar. Däremot är kopplingen mellan dessa två handlingar usel. Jag gillar inte att bli behandlad som en idiot och blir därför mäkta irriterad på Rachel Joyce. Den väldigt uppenbara "tvisten" är onödig, opåkallad och oerhört osofistikerad. Dessutom så påklistrad att en får känslan att det är ett beställningsjobb i sista stund. Någon på förlaget sa "du måste ha en vändning på slutet", så Joyce gjorde en find-replace och bytte namn på en av karaktärerna och vips! Så blev boken korkad.

Och så har vi det där med sekunderna. Joyce har hakat upp sig på skottsekunderna som ibland måste läggas till för att vår tidräkning ska passa med solåret. Det blir inte bra. Det blir obildat och felaktigt flum.

3 comments:

 1. Vilken sågning! Nu har jag inte alls lust att läsa den där boken. Tur att jag aldrig ens hade hört talas om den :-P

  ReplyDelete
 2. Jamen, vad bra. Jag är den enda som har kommenterat det här inlägget - och 1½ år senare går jag och köper boken och skriver (innan jag ens är klar med läsningen) att den är underbar. Vad stolt jag blir över mig själv.

  För övrigt håller jag med dig väldigt mycket - nu när jag är klar med läsning. Vaddå "twist" tänker jag, den är så genomskinlig att jag listade ut den sisådär halvvägs in i boken men då trodde jag fortfarande att författaren skulle göra något bra av den. Så skedde icke. Och de två försvunna sekunderna sumpar hon ju totalt, de fyller ingen funktion.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fast jag tycker också det är bra att ändå kunna ge en bok en chans - det är ju aldrig säkert att man tycker likadant som de andra som läst den. Hur man läser en bok beror ju så mycket på vad man läser in i den, vilka egna associationer och referensramar man har.

   Fast just den här boken gäller inte det för, den var faktiskt dålig...

   Delete