Monday, November 9, 2015

Tematrio: Syskon

I veckans tematrio om syskon finns det ett självklart tips:

Carol Rifka Brunt, Låt vargarna komma. En väldigt annorlunda beskrivning av systerskap i all sin komplexitet. Mycket läsvärd! Även för folk som inte har egna systrar.

Den som vill ha något lite mer vrickat kan istället satsa på Andrew Kaufman, Familjen Weird om en syskonskara som drabbats av fruktansvärt opraktiska superkrafter som de till varje pris vill bli av med. Allt är mormorns fel. Lite sliskvarning men däremellan roligt på Kaufmans typiskt knasiga vis.

Och så har jag en bubblare från för mycket länge sedan: Cynthia Voigts serie om barnen Tillerman. Som jag minns det så var det här den första bokserien jag hittade och lånade på ungdomshyllorna när jag uppgraderade mig själv från barnavdelningen på bibblan. Det kan vara ett falskt minne, kanske läste jag en massa annat först från den "riktiga" biblioteksdelen. Det spelar inte så stor roll. Serien om de fattiga och övergivna syskonen som försöker ta sig fram ensamma i ett white-trash-USA gjorde intryck. Mest minns jag att de hela tiden åt flottyrringar, samt att mormorn som de till slut kommer till har ett mullbärsträd.

Och så vill jag tacka Tassahundens moster och morbror för att de är sådana trevliga syskon som förstår att uppskatta storheten i både Sagan om ringen och Ture Sventon.


***

Tillägg i efterhand: och Audrey Niffeneggers Her fearful symmetry - missa inte den! Om spöken, tvillingar och en kattunge.

14 comments:

 1. Sagan om ringen är spännande läsning!

  ReplyDelete
 2. Det dy skriver om Cynthia Voigts böcker får mig att tänka på Barnen från Frostmofjället, men det var nog ganska långsökt av mig...

  ReplyDelete
 3. attan också! jag glömde Det blåser på månen! Dina och Dorinda. kom att tänka på dem när jag läste om bubblare för mycket länge sedan.
  måste läsa Låt vargarna komma.

  ReplyDelete
 4. Har inte läst någon av böckerna i din trio. Tack för tips!

  ReplyDelete
 5. "Låt vargarna komma" tyckte jag väldigt mycket om. Andrew Kaufman gillade jag - men har inte läst just den där boken. Men det tips om ungdomsböcker har jag aldrig hört talas om. Börjar undra hur gammal du egentligen är...

  ReplyDelete
 6. Låt vargarna komma tog jag också med, så fin historia. Har aldrig hört talas om barnen Tillerman, men tänk vad som fastnar ändå, flottyrringar och mullbärsträd:)

  ReplyDelete
 7. Har inte läst någon av böckerna i din trio.

  ReplyDelete
 8. Cynthia Voigt har jag läst en bok av, men jag hade ingen aning om att det var en serie. Bra minns jag den som i alla fall :)

  ReplyDelete
 9. Nyheter för mig, Låt vargarna komma verkar intressant. Och Familjen Weird.

  ReplyDelete
 10. Kände inte till någon av dessa böcker, så tack för tips! :)

  ReplyDelete
 11. Namnet Cynthia Voigt får en liten klocka ringa i mitt huvud...undrar om jag har läst det eller inte... Kaufman är än så länge oläst av mig men jag är nyfiken på honom. Låt vargarna komma in är alldeles förträfflig bok tycker jag.

  ReplyDelete
 12. Åh bra inlägg. Jag är riktigt taggad på att kolla upp Låt Vargarna komma :)

  ReplyDelete
 13. Låt vargarna komma står och väntar i min bokhylla.

  ReplyDelete