Wednesday, November 11, 2015

Biobesök i Eupen: Er ist wieder da

Belgien är ett mångfacetterat land. Det finns till exempel tre officiella språk: franska, flamländska och tyska.

Vi åkte till den tysktalande delen av Belgien för att besöka söta staden Eupen och se filmverionen av Han är tillbaka - Timur Vermes roliga politiska satir om en återvändande men missförstådd Hitler. Mycket sevärd även som film.

Det intressanta med filmen är att den är två saker. Delvis är det en spelfilm som bygger på boken. Delvis är den en testkörning av boken! De har klippt ihop de spelade delarna med scener där "Hitler" är ute på stan och interagerar med helt vanliga människor, även med riktiga politiker. Och folk på gatan reagerar faktiskt väldigt likt hur Vermes förutsåg i boken.

Förskräckande många vräker ur sig rasistisk smörja. Nynazisterna har svårt att hantera situationen. Folk tar selfies. Ett fåtal säger ifrån. Många heilar, de flesta ironiskt.

Filmen är modig och rolig men framför allt mycket, mycket hemsk. Den har satts in i sitt dagsaktuella sammanhang med Pegidademonstrationer och brända flyktingförläggningar och en offentlig samtalston där det inte längre är Hitler som säger de allra värsta sakerna.

Det otäcka budskapet är: han ÄR faktiskt tillbaka. Fast inte med mustasch och uniform utan i skepnad av Marine le Pen, Geert Wilders, Jimmie Åkesson och alla deras aggressiva följare på stan och på nätet.

Och frågan är: vilken roll tänker du spela när historien nu skrivs på nytt?

1 comment:

  1. Måste, måste, måste läsa den boken! Och se filmen. Undrar om den kommer till Sverige.

    ReplyDelete