Sunday, August 30, 2015

Hur ska det gå för Herr Omar?

Nyheterna de senaste dagarna har ju dominerats av rapporter om Ture Sventons litteraturstrejk. Bokbloggen lyckades få tag i huvudpersonen själv för en intervju.

- Ture, du har alltså påbörjat en bokstrejk. När någon försöker läsa någon av Sventondeckarna så finns du helt enkelt inte med i boken. Stämmer det?

- Det stämmer. Ett intressant fall, på det hela taget.

- Berätta mer - vad är det du strejkar för?

- Det är en stödaktion för min gode vän Herr Omar. Den artigaste och raskaste gosse jag känner. Men han utsätts numera för hatbrott, glåpord och rasism. Särskilt sedan det tragiska vansinnesdådet på IKEA för någon vecka sedan. Folk har inte längre några spärrar för vad de vräker ur sig mot människor med rötter i Mellanöstern.

- Hur länge kommer din litterära sittstrejk pågå?

- Det är för tidigt att yttra sig om den saken. Men vi kan inte låta historien upprepa sig. Hatet mot judar kunde urarta till Förintelsen på trettiotalet eftersom de goda människorna var tysta. Jag tänker inte stå tigande bredvid när samma hat nu piskas upp mot muslimer. Herr Omar är min bäste vän och har inget ont gjort.

- Hur mår Herr Omar idag?

- Han är lugn och outgrundlig. Men jag ser nog att det tär på honom, näthatet. Varje gång han öppnar sin facebook suckar han sorgset.

- Slutligen, det ryktas om att strejken kan komma att utökas?

- Ja. Jag har fått fantastiskt stöd från kollegorna. Från och med imorgon ansluter sig Agaton Sax och Kalle Blomkvist till sympatistrejken och jag väntar besked från Lasse och Maja under dagen. Hela den svenska ungdomsdeckargenren står upp mot rasism och för tolerans.

- Tack då, Ture Sventon, och lycka till.

2 comments: