Friday, July 10, 2015

Underbara Caitlin Moran

Caitlin Moran har skrivit en roman: Konsten att skapa en tjej. Den är som alla Morans texter: rolig och fräck.

Det handlar om Johanna, en fet tonåring i en fattig hippiefamilj. Hon onanerar, bråkar med syskonen och snattar tamponger på lokala butiken. Efter en pinsam incident som involverar live-imitation av Scooby Doo i en TV-show bestämmer sig Johanna för att starta om på nytt. Hon skapar ett nytt jag, den coola vilda Dolly. Iklädd stora mängder kajal, attityd samt en ståtlig hatt skaffar hon sig ett jobb som enfant terrible på ett musikmagasin. Det blir sex, sprit och backstagefester med de hetaste rockbanden.

Det finns bara en sak som grämer mig med den här romanen, nämligen att jag läste Morans självbiografiska Konsten att vara kvinna först. Det är nämligen många upprepningar och det förtar något av berättelsen.

I övrigt är det genialt, som vanligt. Morans huvudpersoner har alltid fullständigt kommando över den egna berättelsen. Det finns inga problem med att Johanna är överviktig eller kåt. Sånt är läget helt enkelt och om du har problem med det så är det ditt problem. Alla tjejer borde läsa Caitlin Moran!

Dessutom kommer Moran in på ett intressant ämne som jag gått och klurat på ett tag: unga tjejers utnyttjande av sex som en passagerit till vuxenskapet. Det pratas inte mycket om detta. Flickors sexliv diskuteras mest ur skydds-, offer- och skamaspekterna. Men det kan också vara ett mycket rationellt val, om än omedvetet.

No comments:

Post a Comment