Tuesday, July 7, 2015

Dysfunktionella familjer: Celeste Ng

Celeste Ng har skrivit en sorglig men stilig bok om den första generationen av infödda amerikaner med kinesiska föräldrar, och om deras barn som fick navigera i mycket svåra identitetspolitiska vatten på sjuttiotalet.

Lydia har kinesiska farföräldrar och ser inte ut som de andra barnen i småstaden där hon bor. Rasismen sjuder. Dessutom måste hon hantera sina föräldrars orimliga förväntningar på henne. Båda föräldrarna projicerar nämligen sina egna drömmar på Lydia: mamman vill att hon ska bli läkare och vetenskapare, pappan vill att hon ska passa in, vara populär, ha många vänner. Lydia kan inte leva upp till något av dessa krav. Och Lydia har dessutom två syskon som föräldrarna knappt ser.

Det handlar om hur fel det kan gå när folk inte kommunicerar. Om vad omgivningens krav kan göra med en människa. Och om föräldrar som vill väl men som helt enkelt är vanliga människor och som gör det ena misstaget efter det andra. Och Lydia är död.

Boken heter Everything I never told you - en spännande bladvändare.

2 comments:

  1. Men? Vad är det för konstig vändning att den lilla huvudpersonen är död? Det här kan vara en bok för mig, tack för tipset! Gillar att läsa om kulturkrockar och relationer mellan föräldrar och barn.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det kanske låter som en klantig spoiler men man får faktiskt veta att Lydia dör redan i bokens första mening så jag tror det är ok att skriva det här. Jag tyckte den var intressant! Och svårgissat slut, det gillar jag.

      Delete