Monday, June 8, 2015

Tematrio: svensk samtid

Dags för tematrio!

Svensk litteratur som beskriver samtiden, det var inte något enkelt tema tycker jag.

Jag läser inte särskilt mycket svenskt, och det svenska jag läser är ofta antingen gamla författare eller böcker som utspelar sig i dåtid/framtid/parallelluniversum.

Av de svenska samtidsskildringar jag faktiskt läst på sistone finns många bottennapp: sockersöta dravlet i Fredrik Backmans böcker, den överpretentiösa orddiarrén i Martina Montelius Främlingsleguanen eller den mycket märkliga fantasyporren för tonåringar av Anders Fager.

Andra är mycket bra men jag skrev om dem redan i förra årets trio på samma tema: Jonas Hassen Khemiri, Sami Said och Johannes Anyuru.

Vad blir det då kvar?

Det finns en lovande författare i Sara Lövestam. Visst finns det saker att fila på i hennes böcker, men hon har ju gott om tid att utvecklas på och det är redan mycket läsvärt. Läs till exempel hemska I havet finns så många stora fiskar om vad som kan hända när vuxenvärlden fegar ur och blundar för det som borde vara uppenbart.

Jonas Gardell är en fantastisk skildrare av vardagsmisär, som i Fru Björks öden och äventyr. Rädde sig den som kan! Det är så träffsäkert och därför så smärtsamt...

Slutligen, Lena Andersson, detta ständigt skarpladdade vapen. Hon siktar alltid in sig på något intressant och dissekerar det med stor precision. Jag gillade Egenmäktigt förfarande, även om jag inte tror att jag kommer att läsa fortsättningen eftersom bokserier sällan blir särskilt bra.

Låter det som att jag har en deppig bild av Sverige? Ta det inte så hårt, jag är bara avundsjuk för att jag måste bo så långt bort just så här i syrénblomningstid.

16 comments:

 1. Replies
  1. Den blev lite längre än jag hade tänkt... Varför kan jag inte bara säga "Läs Lena Andersson" och låta det räcka så?

   Delete
 2. Lena Andersson gillade jag inte alls, hon ordbajsade mest. Lövestam och Gardell har jag inte läst än. Men har böcker av dem.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag håller inte alls med - är det någon som har ett exakt genomtänkt språk så är det Andersson!

   Delete
 3. attans också! varför tänkte jag inte på Lena Andersson? hon är så skärpt!
  klart att du är avundsjuk! här är så lummigt och fräscht grönt. man borde inte sova en blund...juni natt blir aldrig av

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det är mycket retsamt. Attans att en måste försörja sig. Det vore så trevligt att bara sitta i stugan och njuta av juninätterna med en god bok.

   Delete
 4. Jag har inte haft några planer på att läsa nåt av Lövestam men du ändrade på det;). Ska ta och låna en så får jag se vad jag tycker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker hon är väl värd en chans!

   Delete
 5. Populärmusik i Vittula. Fast det kanske inte var så där du växte upp? Naiv.Super. kändes väldigt relevant för mig en period i livet men den är ju norsk så den räknas kanske inte.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag räknade det där med "samtid" lite snävare, Vittula handlar väl mest om norrländskt sextiotal? Fast Fru Björk är väl en åttiotalsskildring å andra sidan. Hm, svår trio.

   Delete
 6. Inte läst något av dessa tre. Lena Anderssons bok är omtalad, verkar både hissas o dissas... man blir ju då lite nyfiken förstås. ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo, hon har skrivit mycket som orsakar debatt...

   Delete
 7. Gardell är den enda jag läst här, bra val för veckans trio :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Gardell är nästan som en serietecknare, vass kritik/satir av samtiden och så målande att en ser det framför sig.

   Delete
 8. Sarah Löwenstam åker upp på min lånelista direkt! Jonas Gardell är också ett utmärkt val. Lena Andersson har jag hört så mycket om men alltid uppfattat henne som svår och krånglig....Får kanske ta och läsa =)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker helt tvärtom - Lena Andersson är mycket lättläst eftersom hon väljer sina ord så noga och aldrig skriver fler ord än vad som är absolut nödvändigt. Inget babbel! Dessutom kan hon läsas på flera plan: bara som en intressant kortroman eller som något att vrida och vända och fundera på. Lövestam borde alla svenska lärare och förskollärare läsa! Och vi andra också.

   Delete