Wednesday, January 28, 2015

Genus-sekularism

När det pratas om det sekulära samhället handlar det oftast om religion. Att alla gärna får ha en religion om de vill det, men att den ska lämnas hemma när en går till jobbet eller ut i det offentliga. Så att alla kan ha olika religion eller ingen religion alls beroende på vad de känner för och utan att det blir krångel och problem och något vi måste ha jobbiga samtal om.

Detsamma skulle jag gärna vilja ha med genus. Ungefär så här: det är helt okej att tillhöra ett kön men ta inte med det till jobbet. Du kan vara ditt kön privat, men så länge du inte ska ha sex eller producera barn på arbetsplatsen så kommer vi överens om att strunta i olika könstillhörigheter där. Istället kunde vi sortera och lönesätta folk efter andra kriterier, till exempel sådana som är relevanta för det arbete de faktiskt gör.

En liten tanke, bara.

4 comments:

 1. Slutsatsen från min awayday i måndags är att 1) det är större chans att nå senior management om man är katalan än om man är kvinna och 2) män har fyra gånger så stor chans att bli enhetschefer som kvinnor. Och då jobbar jag med "mjuka" frågor som borde dra till sig fler kvinnor...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men vad fan! Ska vi behöva införa burka och röstförvrängare på alla medarbetare så att ingen kan hålla på och bedöma folk efter kön på jobbet? Det är ju inte klokt, år 2015.

   Delete
 2. Jaaaa, jag håller med! Är faktiskt mer OK med att religionen får finnas på jobbet än könet...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fast det håller jag inte alls med om, om inte jobbet är att vara präst/rabbi/imam/etc. Till exempel hon sjuksköterskan som trodde hon skulle kunna få jobb som barnmorska men vägra hjälpa med abortvård, hon hade helt missat var yrkesrollen började och hennes personliga issues slutade

   Delete