Thursday, January 22, 2015

Expeditionen - om att verkligen nörda ner sig

Det finns folk som går in för projekt till hundra procent. Och så finns det de som VERKLIGEN går in för sina projekt till hundra procent. Och så finns Bea Uusma, som slår alla rekord i nernördning.

Bea Uusmas fantastiska bok Expeditionen: Min kärlekshistoria om S. A. Andrées vansinniga ballongexpedition till Nordpolen år 1897 är lättläst och fascinerande. En sån där bok en läser från pärm till pärm och knappt vill lägga ifrån sig.

För det första är historien i sig så bisarr att den knappt verkar sann. Tre gubbar utan basala kunskaper om överlevnad, polarklimat, geografi eller någonting annat, packar en vätgasballong full med sidenslipsar och portvin och sätter av för att flyga till Nordpolen. Redan efter två dygn kraschar den felkonstruerade ballongen mitt på packisen och de tre männen måste försöka ta sig hem igen till fots, med packningen omlastad till tre felkonstruerade slädar. De dör under mystiska omständigheter på en liten isig ö - fast frågan är kanske snarare hur tusan de lyckades överleva så länge som de gjorde, så klantiga som de var - och deras lik hittas inte förrän 33 år senare.

För det andra är Bea Uusmas besatthet av polarexpeditionen smittande. Hon ger sig verkligen inte, hon vänder på alla stenar som tidigare forskare redan tycker är färdigvända - och hon hittar nya scoop! En imponerande insats.

För det tredje är boken skriven på ett så lättillgängligt och lättsamt sätt att det aldrig blir segt eller tråkigt.

Jag gillar vanligtvis bara romaner, men den här fackboken var sannerligen värd att läsas. Den är udda, den är intressant och den är alldeles, alldeles vansinnig.

3 comments:

 1. Vad pepp jag blir på Expeditionen när jag läser din recension. Jag har hört så mycket bra om den, men nu måste jag verkligen komma över den på nåt sätt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja gör det! Jag var lite tveksam innan men kunde inte släppa den när jag väl öppnat den.

   Delete
 2. Så bra du sammanfattar upplevelsen det är att läsa Expeditionen. Full av beundran här :)

  ReplyDelete