Friday, December 5, 2014

Extra val

Med anledning av veckans stora nyhet, och den utspridda särskrivningen den fört med sig, här kommer ännu mer "extra val".

Herman Melvilles Moby Dick eller Den vita valen är en klassiker från mitten av artonhundratalet. Det handlar om hämnd och galenskap. Kapten Ahab har fått dille på den vita kaskeloten Moby Dick och ägnar sig åt att jaga denne runt haven. Under tiden slaktar han och båtbesättningen andra valar för tranets skull. Alltihop går käpprätt åt helvete för alla inblandade på slutet.

Historien är inte helt orealistisk - kaskeloter kunde faktiskt försvara sig och det finns minst ett belagt fall av valfångarskepp som sänktes av en kaskelot som blev arg av att få harpuner i kroppen. Även om de inte vanligtvis tuggade i sig sjökapteners ben.

Moby Dick är dessutom en fin metafor över vad som händer när envisa gubbar vägrar kompromissa, förlåta eller ens samtala i vuxen ton för att lösa problem.

8 comments:

 1. Bra metafor! Jag undrar vem som kommer att försvinna bort fastsurrad vid extra valen vinkande med sin hand... Det är en bild i mitt huvud från filmen, av boken minns jag inte mycket mer än att berättaren hette Ismael...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det goda samarbetsklimatet verkar vara nära haveri, om inte annat.

   Delete
 2. Åh vad detta har stört även mig! Stort gilla på den här bloggposten!

  ReplyDelete
 3. Replies
  1. När de särskriver extraval kan jag inte tänka på något annat än Moby Dick...

   Delete