Tuesday, November 4, 2014

Tematrio: pappor

Lyrans tematrio denna vecka gäller farsor, fäder och pappor.

Jag har tre böcker på förslag (förlåt, jag ljuger, det är många fler):

1. Den trasiga pappan
Thomas Bannerhed fick Augustpriset för romanen Korparna där en pojke på leriga landsbygden oroar sig för sin far som drabbats av psykisk sjukdom och vacklar just vid kollapsens rand. Ledsamt och sårigt och en hel del om fågelskådning också.

2. Den tyranniske fadern
I Barbara Kingsolvers tegelsten Poisonwood bible släpar en galen missionär med sin fru och sina döttrar till Kongo strax innan självständigheten. Han är en fundamentalist av det mest brinnande slaget och hotar både den tilltänkta församlingen och den egna familjen med helvetet i tid och otid. Han lyssnar inte till någon, han tar gärna till våld, han är familjens envåldshärskare och hade det inte varit för att mamman till slut slår sig fri hade alla döttrarna strukit med på kuppen.

Bonusexempel: Chimamanda Ngozi Adichie, Lila hibiskus. På temat fundamentalistiskt kristna fäder som i religionens namn torterar sina barn.

Bonusexempel 2: Roger Martin du Gard, Les Thibaults. Dito.

(När jag tänker efter är litteraturhistorien smäckfull av den här typen av tyrannpappor! Så deppigt. Låt oss gå över till en trevligare kategori).

3. Pappan som faktiskt är en riktig förälder
Tack och lov finns det också strålande böcker om moderna, duktiga fäder som tar sin föräldraroll på allvar. En av de finaste jag läst på sistone är Gold av Chris Cleave. En pappa (och en mamma och en bonusmamma) kämpar för att ge sin mycket sjuka dotter ett rimligt liv. De planerar sitt liv i detalj för att klara både leukemin och sina respektive karriärer som elitcyklister. En jättefin pappaskildring som jag hoppas blir allt vanligare i takt med att de manliga kompetenta föräldrarna blir fler än de rabiata hustyrannerna och de omogna barn-männen.

Bonusexempel: Tove Jansson, Pappan och havet. Även om han sannerligen inte bidrar med hälften av föräldraarbetet så är Muminpappan i alla fall en vänlig själ som bryr sig om sina telningar.

Tusan, jag har massor med fler exempel med andra slags pappor, till exempel det här och det här och det här och det här, det borde kanske ha varit en tematio istället...

13 comments:

 1. Jag har inte läst någon av dina fem förslag men kanske någon gång

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kanske det! Det blev ohemult många tips, jag vet inte vad som hände.

   Delete
 2. Inga böcker jag känner till bland dina exempel, men tack för tipsen.

  ReplyDelete
 3. jo, pappor kan vara så mycket... lyckliga pappor skriver man väl inte om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det finns väl böcker med lyckliga människor i också?

   Delete
  2. men böcker om lyckliga människor får inga priser ♥

   Delete
 4. Åhh, jag som tycker det här var en svår utmaning, du bara svämmar över av tips!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det blev lite ketchupeffekt när jag väl kom igång

   Delete
 5. Så många fina tips! Jag skulle naturligtvis kommit på Korparna. Den är underbar, pappan som finns fast han inte är närvarande. Jag älskade den boken! Ser att vi har pappan och havet gemensamt också. Den skrev jag om på kulturkollos pappautmaning, en favorit!

  ReplyDelete