Wednesday, June 4, 2014

Obligatorisk läsning för pedagoger

Det har som sagt blivit många otäcka böcker i år, till exempel Spieltrieb och Middagen, båda om psykopatisk ungdom som inte möter tillräckligt motstånd från vuxenvärlden, samt Onda flickor om ungdomar som helt överges av sina vuxna.

Och så nu då, Sara Lövestams I havet finns så många stora fiskar som är en fruktansvärd och hemsk bok om en vuxenvärld som gärna tar den bekväma vägen och tittar bort om minsta möjlighet ges.

Femårige Malte bor med sin alkoholiserade mamma och dennas våldsamma pojkvän. Han är alltså van att ha hemligheter för förskolepersonalen. Som innerst inne anar att något är fel men som inte kan/törs/tillåts ta steget att rapportera till myndigheterna eftersom Maltes mamma alltid har så rimliga förklaringar till alla vaga varningstecken de tycker sig se.

Men så börjar Roger, en blond och charmig man, intressera sig för Malte och mamman. Eller kanske mest för Malte.

De enda som vågar ana vad som pågår kan inte anmäla utan att själva drabbas av misstankar, hån och seriösa problem: en manlig förskoleprao och en lite udda granne med socialfobi, som ser förskolegården från sitt fönster.

Usch! Det går under huden, för visst är det lätt att förstå varför alla de "goda" vuxna agerar som de gör och varför Malte inte vill berätta vad som sker. Och allt går så fel, så fel.

Det här borde vara obligatorisk läsning på all lärarutbildning. Inte för några litterära kvaliteter men för att sätta igång diskussioner om sund och osund misstänksamhet samt om civilkurage.

3 comments:

  1. Sara Lövestams bok verkar läskig och nyttig...

    ReplyDelete
  2. Onda flickor är jag sugen på att läsa.

    ReplyDelete
  3. Otäck men viktig bok! Jag lägger tipset på minnet!

    ReplyDelete