Wednesday, June 18, 2014

Kristin Lavransdotter

Sigrid Undset fick nobelpriset 1928, bland annat för det fantastiska medeltidseposet Kristin Lavransdotter.

Romantrilogin handlar om Kristin som föds i en stormansfamilj i trettonhundratalets Norge. Hon är from och välartad och har de bästa förutsättningar för livet - tills den dagen allt ställs på ända för att hon blir passionerat förälskad i den snygge och charmige men föga ansvarstagande Erlend. På trots mot den rådande hederskulturen blir hon Erlends älskarinna och därmed har hon försakat den enkla och trygga vägen i livet.

Boken följer Kristin från barndom till ålderdom. Det är en mycket rik berättelse, inte minst för att Undset måste ha gjort så ordentlig research inför skrivandet! Det svåra livet förr beskrivs ärligt och inte särskilt romantiserande. Folk dör som flugor. Och den stora kärlekshistorien mellan Kristin och Erlend blandas ut precis lagom mycket med stormaktsspel och dramatiska intriger som ibland bara kommer fram mellan raderna. Det är för övrigt mycket som bara beskrivs mellan raderna. Här finns till exempel inga direkta sexscener utan allt sägs utan att det egentligen sägs - väldigt elegant.

Det handlar om en stark kvinnlig förebild som lever under en patriarkalisk hederskultur. Jag skulle ändå inte kalla det en feministisk klassiker. Däremot tänker jag att detta skulle kunna vara en intressant bok att sätta i händerna på dem som riskerar falla för förenklad rasistretorik. Kristin Lavransdotter beskriver nämligen hur människor som lever under mycket främmande normer ändå har precis samma allmänmänskliga rädslor och känslor, kärlek till sina barn och oro inför döden. Och dessutom är dessa främmande normer en del av vår egen skandinaviska historia - en del av det som våra "Sverigedemokrater" längtar tillbaka till... Så sluts cirkeln.

Kristin Lavransdotter var en mycket fin läsupplevelse, en bok som nog alla kan hitta något intressant i. En riktig klassiker.

5 comments:

 1. läst både boken och sett filmen, bra.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag kan tänka mig att det blev en bra film! Mycket material för ett spännande drama

   Delete
 2. SD/rasister är pinsamt okunniga om historia. De tror att islam står för allt ont och att Sverige/kristen per automatik betyder demokrati och jämnställdhet. Pinsamt!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, det är ju inte hjärntrusten som röstar brunt, om en säger så. Den som inte har en stadig kunskapsbas att stå på är väl lättare att lura med förenklade idiotargument.

   Delete
 3. har läst böckerna flera gånger, men tyvärr aldrig sett filmen

  ReplyDelete