Friday, November 15, 2013

Tecknad serie om Auschwitz!?

Ja! Hur konstigt det än låter, det är precis vad Art Spiegelmans prisbelönade seriebok MAUS är för något. Ett seriealbum om att överleva förintelsen.

Art Spiegelman berättar sin fars historia som Auschwitzöverlevare. Dessutom får man följa processen hur Spiegelman steg för steg får fadern att berätta vad som hände. Det är en fantastisk historia: gripande, personlig och alldeles förskräcklig.

Personerna i boken är ritade som djur: alla judar är möss, alla tyskar är förstås katter. Polackerna är grisar och den enda fransmannen i hela boken är en groda... Men det blir inte mindre förfärligt för att det är djur i serieform, tvärtom nästan mer skrämmande. Jag har läst många skildringar av förintelsen men denna går alldeles särskilt under huden med sina otäcka svartvita teckningar.

Det bästa med MAUS är det kärleksfulla och mycket ärliga porträttet av fadern som gammal, med alla sina egenheter. Han är en inbiten snåljåp, ett arv från svälttiden under kriget. Han är rasist, taskig mot sin nya fru och han begriper sig inte alls på sin son. Men det är tecknat med en väldig värme.

Vissa sidor som bara handlar om Spiegelman själv och arbetet som serietecknare hade man kunnat stryka, men resten är ett konstverk.

Nio av tio poäng till Maus.

1 comment: