Friday, November 29, 2013

Fiktiva bokklubben läser vidare om Thursday Next

Jag besökte St Mary Mead förra helgen. Den fiktiva bokklubben har nämligen kommit till del två i Jasper Ffordes helgalna serie om litteraturdetektiven Thursday Next: Lost in a good book.

Det är förstås trevligast att hälsa på hos Jane Marple om sommaren när hennes trädgård är i full blom och vi sitter med varsin pimms och spionerar på Janes mordlystna grannar. Men små engelska byar är mysiga på hösten också. Muminmamman hade med sig hembakta vinbärskakor och Hermione var briljant och på hugget som vanligt.

Vi har alltså läst Lost in a good book och den innehåller bland annat följande: Thursday Next genomgår en rättegång i en äldre utgåva av Kafkas Processen, hon gör praktik hos Ms Havisham ur Lysande utsikter och genomför en spektakulär rymning ur ett låst källarvalv enbart med hjälp av texten på ett tvättmärke. Hon får nys om den hemliga tunneln som börjar bakom ett löst semikolon i en Dickensroman och hon blir anropad via fotnoterna av en advokat som lånats ut från en kriminalromanserie.

Det blev inte särskilt mycket debatt för vi var alla fyra rörande eniga om att detta är genial läsning. Hermione drog paralleller till sin favoritbok Hogwarts - a history och Muminmamman började fundera på om hon kanske mött Thursday Next i någon engelsk översättning. Miss Marple trodde inte det - det verkade lite väl långsökt att Jasper Fforde skulle ha skrivit in finska barnböcker i Thursday Next-serien och dessutom är det redan så många knasiga figurer i Mumindalen att man omöjligt kan avgöra om någon av dem egentligen kommer från en annan bok.

Jag blev lite snurrig av alla dessa überlitterära förvecklingar, så efter att ha blivit påtrugad ett sista scones tog jag adverbkatapulten tillbaka till Bryssel och verkligheten.

No comments:

Post a Comment