Sunday, October 18, 2020

One for the money

Janet Evanovich rekommenderas så ofta av olika bokbloggar att jag blev tvungen att läsa den första boken i den ganska långa serien om prisjägaren Stephanie Plum: One for the money (på svenska: Lovligt byte).

Stephanie Plum är pank och arbetslös. Då får hon nys om att det går att jobba som prisjägare: att plocka in folk som har smitit från sin rättegång medan de varit på fri fot mot borgen. Sagt och gjort: Stephanie ger sig på att fånga en före detta polis anklagad för mord. Det visar sig snabbt att det kanske hade varit bra att ha antingen kunskaper eller verktyg (en pistol hade till exempel varit en fiffig accessoar) men Stephanie Plum är inte den som ger sig så lätt! 

Det är en rafflande och rolig variant av hårdkokt polisthriller med mycket komiska inslag och en stor dos feminism. Alla färgglada cykelbyxor och uppsprejade frisyrer gör att det luktar åttiotal men boken skrevs faktiskt 1995. Jag gillar huvudkaraktären, det korthuggna språket som driver med amerikansk gangsterlitteratur och den hjärtevärmande blandningen av tuff action och storslagna misslyckanden. Stephanie Plum är en utmärkt anti-hjältinna och hon väljer pizza före pojkvänner på ett föredömligt sätt.

No comments:

Post a Comment