Friday, October 16, 2020

Cirkeln

Som om John Ajvide Lindqvist hade skrivit en blandning av Harry Potter och Circle of Friends? Så kanske en kan förklara ungdomsfenomenet Cirkeln av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren.

Sex tonårsflickor i en hopplös halvdöd bruksort upptäcker att de förändras och nej, det är inte bara puberteten. En natt dras de på magiskt vis till den gamla övergivna folkparken. Där får de höra att de är utvalda, en ny generation häxor som snabbt måste lära sig att kontrollera sina superkrafter och samarbeta för att kunna rädda världen. Så synd bara att de verkligen hatar varandra.

Det är oväntat bra och spännande! Det är kärlek, mobbning, demoner och pluggångest i en enda röra,  mycket modern folkhemsrealism men också en rejäl dos mörker och hemskheter.

4 comments:

 1. Jag tyckte otroligt mycket om Cirkeln (och Eld och Nyckeln)! Fullständigt slukade dem och häpnade över att författarna lyckats göra ett så gediget arbete med själva häxberättelsen och samtidigt med beskrivningarna av ungdomarnas vanliga tonårsproblem.

  När jag läser igenom mina recensioner av de tre böckerna rodnar jag nästan; så trist skrivna och babbliga. Man kan knappt tro att jag tyckte så oerhört mycket om den här trilogin. Fattar inte hur jag lyckades svamla bort berömmet och fokusera så på kritiken.

  "Cirkeln" är utomordentligt välskriven och ett extra plus för att handlingen är förlagd till en svensk bruksort av idag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Men så blir det väl lätt med böcker man verkligen gillar, man vill säga så mycket om dem... böcker som inte fastnar i minnet lyckas man inte svamla lika mycket om!

   Delete
 2. Här är en till som verkligen gillar den boken (och efterföljarna)! Det är en bok jag gärna läst om bara för att jag gillar den. Som kul kuriosa ser faktiskt Kärrgruveparken (som finns på riktigt) ut som den beskrivs i boken.

  ReplyDelete